Curaçao

De online vakantie site over Curaçao

Curacao Landhuizen

Evenementen op Curacao | Musea op Curacao | Bezienswaardigheden op Curacao | Curacao Landhuizen

Als u tijdens uw vakantie op Curacao landhuizen bezoekt zult u een keur aan culturele en andere wetenswaardigheden tegen komen. Veel van deze landhuizen stammen uit de tijd van de plantage en naast veel historische waarden zijn ze ook uitstekend geschikt als musea en bedrijfjes op een kleinere schaal

Dat op het gebied van landhuizen Curacao een rijke historie heeft is voornamelijk te danken aan het feit dat de eerste exemplaren werden gebouwd toen er nog veel plantages op Curacao gevestigd waren. Ieder landhuis zal zo haar eigen geschiedenis hebben en waar de eerste exemplaren voornamelijk bedoeld waren om de baas van de plantage en soms ook de familie te huisvesten, werden de landhuizen later ook door de voormalige slaven bewoond. U zult natuurlijk wel een verschil zien in de bouwstijl als dit laatste het geval is en dat geeft juist zo’n goede indruk van de geschiedenis van landhuizen op Curacao. Omdat het grootste deel van Curacao in vroeger tijden als plantage dienst deed waren er dus ook veel landhuizen. Toen de opbrengsten van de bijna honderd plantages minder werden en met het afschaffen van de slavernij het vaak de moeite niet meer was om er een plantage op na te houden, zijn op Curacao landhuizen veelal in verval geraakt en verloren gegaan. Een aantal is deze dans ontsprongen en is goed geconserveerd gebleven omdat zij een ander doel zijn gaan dienen. U kunt dan ook juist deze landhuizen bezichtigen om een indruk te krijgen van het leven in die tijd of om juist te zien hoe ze voor een alternatief doel gebruikt zijn.

Een uitermate goed voorbeeld hiervan is het landhuis Ascencion dat op de in 1672 opgerichte gelijknamige plantage stond. Jarenlang had het hooggelegens landhuis een strategisch doel omdat het ook andere plantages overzag en zo tijdig kon waarschuwen voor een slavenopstand of onder gevaar. In 1965 werd het mooie maar niet grootste landhuis van Curacao over genomen door de Koninklijke Marine die er een vormingscentrum vestigde. Het landhuis is prachtig gerestaureerd en eens per maand is het open voor publiek terwijl op de donderdagen op afspraak rondleidingen worden gegeven. Dat op Curacao landhuizen over veel rijkdom beschikten in het deel dat door de plantage eigenaren werd bewoond is hier goed te zien. Een ruime collectie aan prachtige meubels en gebruiksvoorwerpen uit die tijd is er ten toon gesteld en in een ander deel is te zien hoe de slaven in die tijd woonden. De landhuizen op Curacao werden door de loop der jaren ook voor andere doeleinden gebruikt en dat is goed te zien aan het landhuis Chobolobo. In dit aan het begin van de negentiende eeuw gebouwde landhuis is de in 1886 opgerichte destilleerderij Senior Co gehuisvest. Dit bedrijf dat op Curacao landhuizen een geheel nieuw doel voor ogen stelde is voornamelijk bekend om de o zo bekende Blue Curacao. Het landhuis Brakkeput werd in 1929 verkocht aan de Shell als clubgebouw voor haar werknemers omdat de bewoners al jaren niet meer van de plantage leefden. Vandaag de dag zwaait de Stichting Monumentenzorg er de scepter en zij willen de geschiedenis van landhuizen op Curacao in leven houden.

In meerdere gevallen hebben op Curacao landhuizen een heel ander commercieel doel gekregen waar zij uitermate geschikt voor blijken te zijn. Het landhuis Daniel is een van de oudste landhuizen die er op het eiland nog staan en dient vandaag de dag als klein hotel met acht kamers. Prachtig gelegen op de weg naar Westpunt heeft het een jaar of tien geleden een grondige renovatie ondergaan om het aan te passen en geschikt te maken als hotel. Voor het grootste landhuis Curacao bezoeken zal u de kans bieden om in een landhuis hotel terecht te komen en een klein beetje het gevoel te krijgen wat de plantage familie ook gehad had moeten hebben. Er worden steeds meer landhuizen opgeknapt tot pension, bed en breakfast of gewoon tot vakantie huis dat in z’n geheel verhuurd wordt. Dit is een prachtige manier voor landhuizen om op Curacao nog lang dienst te kunnen doen en niet te worden afgebroken. Het is ook een uitstekende manier om de rijke historie te behouden en te zorgen dat volgende generaties ook nog steeds veel met eigen ogen over Curacao kunnen leren. Dat u en anderen daarvoor landhuizen bezichtigen kunnen in de vorm van musea op Curacao of als logies is minder belangrijk als het feit dat het landhuis blijft bestaan. Als de geschiedenis van landhuizen op Curacao eenmaal verloren is dan is er niet meer over en daarom zal er zoveel mogelijk behouden moeten blijven.