Curaçao

De online vakantie site over Curaçao

Flora en Fauna Curacao

Geschiedenis Curacao | Curacao Feiten en Cijfers | Flora en Fauna Curacao | Weer en Klimaat

Er valt veel te genieten als u voor het aanschouwen van de flora en fauna Curacao wilt gaan bezoeken. Dit komt aan de ene kant omdat het eiland al heel erg lang bestaat en de natuur zich daardoor op een unieke wijze heeft kunnen ontwikkelen. Aan de andere kant hebben de door de koloniale machten geïntroduceerde soorten een geheel eigen invloed op het eiland gehad.

Er zijn veel mensen die voor het genieten van de vele soorten planten Curacao bezoeken en die hun hart daarbij op kunnen halen aan de grote veelzijdigheid die er te vinden is. Het dierenrijk zal het echter met veel minder variatie moeten doen die daarbij ook nog grotendeels niet inheems is. De oorzaak dat op het gebied van flora en fauna Curacao zeer uiteenlopende eigenschappen heeft, zult u moeten zoeken in het feit dat Curacao een eiland is en vele jaren zeer geïsoleerd heeft bestaan. Het ontstaan van de Antilliaanse eilanden heeft te maken met de bewegingen van de Caribische tektonische plaat. Deze platen in de aardkorst verschuiven continue en veroorzaken aardbevingen en vulkanen. Een deel van de Antilliaanse eilanden zijn dan ook door vulkanische activiteiten ontstaan terwijl anderen hun oorsprong te danken hebben aan het ophopen van sedimenten rond koraal riffen of uit de hand gelopen zandplaten. Dit is ook goed terug te zien als u op basis van de verscheidenheid aan planten en bloemen Curacao gaat bekijken. Omdat op Curacao duidelijke sporen van vulkanische activiteit te vinden zijn, zal op het gebied van plantensoorten Curacao meer verscheidenheid bieden als de andere ABC eilanden.

Dit heeft te maken met de vruchtbaarheid van de ondergrond en daarmee de geschiktheid voor planten om zich te vestigen. Dat op het gebied van flora en fauna Curacao meer laat zien dan de andere ABC eilanden zegt nog niet dat het ook de natuurlijk rijkdommen biedt die sommige andere Caribische eilanden bieden. Dit heeft weer te maken met de schaal van het eiland en de ligging ten opzichte van de wind en natuurlij het weer en klimaat. De eerste inwoners zagen al snel dat wat groeit op Curacao niet voldoende was om een grote populatie te ondersteunen. De kleine bevolking leefde dan ook van de weinige natuurlijke gewassen, vis en wat gevangen dieren. De redelijk povere natuur was ook reden voor de Spanjaarden om diverse Europese plantensoorten en dieren in te voeren die niet allemaal even succesvol waren. Dat op Curacao bloem soorten waren die men voorheen nog nooit had gezien, was niet interessant omdat men die niet geschikt achtte om te eten. Het invoeren van paarden, varkens, geiten, schapen en rundvee was een kwestie van proberen en alleen de laatste drie bleken zich te kunnen handhaven. Dat op het gebied van flora en fauna Curacao als proeftuin werd gebruikt is ook goed te zien aan het aantal soorten Europese planten die werd geïmporteerd. De meeste gewassen en bomen konden zich niet handhaven en voor de Spanjaarden leverde op het gebied van plantsoorten Curacao te weinig op. Ook het gebruik van inheemse verbouwingstechnieken bracht geen soelaas en het waren dan ook de Nederlanders die in staat bleken om grote plantagens aan te leggen die wel een goede opbrengst van indigo, katoen, tabak en suikerriet hadden.

Vandaag de dag is aan de flora en fauna Curacao goed te zien dat de sporen van het koloniale verleden erg diep ingesleten zijn. Diverse van de gewassen die voor de export gebruikt werden komen overal voor en niet alleen op de plaatsen waarde plantages waren. De wilde vegetatie zal voornamelijk uit cactussen, lage stuiken en lage bomen bestaan waarbij agave, dividivi en aloë soorten veel voorkomen. U zult natuurlijk voor een weelderige rijkdom aan bloemen Curacao kunnen bezoeken, veel hiervan zullen in de nationale parken Christoffel en Shete Boka voorkomen en minder in de oude plantages. Natuurlijk zal door de aanwezigheid van veel soorten planten Curacao ook een thuis bieden aan diersoorten. Erg bekend zijn de zeeschildpadden die hoofdzakelijk in de natuur gebieden leven en de flamingo’s die in de zoutpannen van Sint Willibrordus een thuis gevonden hebben. Dat op Curacao bloem soorten en andere flora overal voorkomen waar de mens minder actief is trekt ook de nodige fauna aan. Diverse soorten hagedissen kunt u tegen komen en de groene leguaan is daarvan de bekendste. Natuurlijk zullen veel tropische vogels en insecten ook niet ontbreken door wat er groeit op Curacao. Unieke diersoorten zijn de vleermuis soorten die behalve op Bonaire en Curacao nergens anders voorkomen en die leven in de vele grotten. Er is kortom ruim voldoende te zien en te genieten en het is dan ook de moeite waard om een begeleide tocht met uitleg te boeken.