Curaçao

De online vakantie site over Curaçao

Reisverslag van Willem Klaasse Bos

Reisverslagen | Praktische Informatie over Curacao | Curacao Reisgidsen en Boeken | Incentives Zakelijk op Curacao | Kunst op Curacao | Trouwen op Curacao

Eindelijk is het weer zover, 1 september 2006 9 uur vliegen en dan heerlijk 14 dagen echt op Curaçao vertoeven niet 2 dagen minder door het meerekenen van de reis, (ik werk bij de KLM en ga IPB naar Curacao dus kan ik ook genieten van dit geweldige land zoveel ik wil als mijn verlof niet op is) nee gewoon 14 dagen in het heerlijke klimaat en bij de geweldige mensen die we in 4 jaar hebben leren kennen.

Als thuisbasis hebben we voor de vierde keer op rij uitgekozen Flamingo park nabij SINT WILLEBRORDES, dit is een heerlijk familiepark waar je tot rust komt en 25 minuten rijden vanaf het centrum van Willemstad. Armand en Erna Griffith hebben een heerlijk park, samen met Wendel de man die het park in opperste conditie houd en enkele andere medewerksters die ik niet van naam maar wel van gezicht kan die alles schoon en netjes houden is dit onze vaste stek geworden alles is aanwezig en als je wilt lig je heerlijk koel te slapen en niet zoals we de eerste keer hadden bij een ander huisje warm en niet uit te houden met een toilet in de slaapkamer waardoor we niet lekker de nacht door kwamen.

Voor weinig huur je bij Flamingo park een auto en kun je het hele eiland gaan verkenen. We zijn nu voor de vierde keer vanaf Flamingo park het eiland gaan verkennen en hebben elke keer binnen 14 dagen meer als 1200 km afgelegd en geloof me dan heb je nog niet alles gezien. Van westpunt tot het oostelijke struisvogelpark gebeuren alles is mooi en als je met de auto overal geweest bent (dat denk je tenminste) ga je met Peter Trip rijzen een eilandtour doen nou dat is een aanrader goed verzorgt en je ziet weer andere dingen als wanneer je alles zelf opzoekt. We hebben veel info gekregen die we later zelf weer op zijn gaan zoeken. Ook viel het ons op dat wij Nederlanders niet van dat brave volk waren, onze voorouders zijn op zijn zachts genoemd een stelletje barbaren geweest hebben alles gedaan wat … verboden heeft.

Samen met Peter van Peter Trip tijdens de rondreis gegeten bij Jaantjes (ik hoop dat ik het goed spel) helemaal te gek! De eigenaar is de lopende menulijst, hij verteld wat ze hebben met veel humor ((hij vertelde aan een jong paar dat de botjes van de leguaan gaan kriebelen waardoor zij haar vriend niet meer met rust zou laten) nou ik heb meteen tien kilo besteld voor mijn vrouw)) en overtuiging, hier gaan we zeker volgend jaar weer heen.

Grote knip we zijn hier al geweest en vinden dit een van de mooiere stranden wat de natuur betreft, eten moet je hier niet kopen het vet is van de zelfde kwaliteit als de motorolie van je auto. Maar de natuur is op zijn best!!! Daarna zijn we richting Willemstad gegaan met onderweg nog het slavenhuisje klein van leem maar niet echt een slavenhuisje, de mensen die hier in gewoond hebben en nog vele bewonen zijn vanaf de bevrijding in dit soort huisjes gaan wonen toen ze nog slaaf waren hadden ze geen onderdak maar takken en bossen als bescherming tegen zon en regen. Ik ben me na mijn bezoek aan het museum van Jacob Gelt Dekker, Kuraholanda het slaven museum bewust geworden dat onze voorouders geen lieverdjes waren, ik kan daar niets meer aan doen maar heb veel respect voor de lieve en gastvrije bevolking die me opgenomen hebben alsof ze me al jaren kennen en we praten over het verleden maar hebben respect voor elkaar en ik heb daardoor nog veel meer respect gekregen voor de plaatselijke bevolking die gewoon Nederlanders en medelanders zijn, ik heb door het bezoek aan Curaçao vele vrienden gekregen die als familie in mijn hart zijn gesloten.

Mijn zoon en mijn vrouw zijn dit jaar gaan zwemmen met de dolfijnen, nou dat is beleving nummer 1 volgens hun, ik hoef niet te nuchter en voel me zo zonder zwemmen met dolfijnen als een vis in het water op Curaçao maar mijn vrouw en zoon kwamen het water uit gelukkiger als ooit het was, de beleving van hun leven tot nu toe. Maar aan al het mooie komt een eind tot nu, dus moesten we kijken naar mijn zonen hoe ze zich 60 minuten op een jetski gingen uitleven op de ruige kant van de zee vlak bij het BREEZER HOTEL nou dat hebben ze geweten na 1 uur varen hadden ze de blaren in de handen en konden ze een dag later niet eens meer de schoenen vast maken, maar zoals het een puberende beaamt wil hij een dag later alweer op de jetski. Jammer maar helaas hebben we nog meer te doen en gaan we naar de struisvogelfarm nou dat is aan te bevelen, de rondleider brengt het leuk en laat veel zien en als je mazel hebt sta je ook even te kijk, maar wel op een leuke manier (hij verteld bij het rondrijden dat je oppassen moet voor de struisvogels ze stelen namelijk je sieraden, dat heb je onthouden en dan trekt de medewerker even aan je oorbel waardoor je schrikt en denkt dat je je oorbel kwijt bent. Grapje ze stelen niets zijn gewoon dom). De beesten hebben de hersens ter grote van een pinda en dat laat hij je zien ook.

Verder zijn we helemaal verslaafd aan het strandje vlak bij flamingo park PLAYA DAAIBOOI echt, hier moet je een keer heen gaan het is een strandje met een restaurantje gerund door Kees, Kees is een Hollander en een van de mannen die dit eiland en zijn bevolking hoog heeft staan en het is gezellig bij hem met in de ochtend een plaatje van Rita Corita met koffie koffie lekker bakkie koffie. En ja, dan moet je even naar de bar om je koffie te scoren. Verder hebben we het heerlijk naar ons zin op Curacao en mijn vrouw en kinderen zijn ook verslaafd. Vergeet ik een ding nog, de vrouw van Wendel maakt 1 a twee keer per week de heerlijkste lokale gerechten en die zijn zo lekker dat ik ze al bestel als ik ga boeken.

23 December 2008
Het is al weer een aantal jaren geleden dat ik geschreven heb over het wondermooie Curaçao, het lijkt net of ik er nooit meer geweest ben echter niets is minderwaar. 2007 was een rampenjaar voor de familie, maar ook toen zijn we op Curaçao geweest, mijn vrouw in Breeze met mijn dochter en ik enkele weken later op Flamingopark alleen maar wel lekker ontspannen.

2008 was een jaar om nooit te vergeten, in Januari 5 dagen alleen, April 7 dagen alleen, September 14 dagen met zijn tweeën en December 4 dagen alleen. Als je dit leest denk je misschien dat ik een geldboom heb maar ik werk bij de KLM en nu al bijna 21 jaar waardoor je ook lekker luxe zit. Ik heb alleen maar in het Flamingopark gezeten ik laat me ophalen van Hato en huur een wagen om vanuit Flamingopark van alles te ontdekken en het hele eiland te verkenen, niet de Mamo’s of andere stranden maar de natuur waar geen mens komt, naar landgoed Port Marie lekker tussen de cactussen vanuit het strand naar een wit strandhuisje dat niet in gebruik is op een tussen Portmarie strand en BonBini strand ligt, leuk om eens andere dingen te zien als de standaard toeristen plekken.

Ook nog in Barber geweest daar heb je een grote watertank staan waar je met de auto helemaal heen kan rijden en dan een onwijs mooi uitzicht hebt over het grondgebied van de familie Dioen, we zijn hier ook in 2006 en 2007 geweest met oud en nieuw in het donker. Als je dit plekje opzoeken wil in het donker ga dan eerst even overdag kijken zodat je weet waar je heen moet het is op Curaçao veel donkerder dan hier in Nederland. (als je op Googlemaps kijkt zie de plek en de weg op 12.286947, -69.093736 kopieer deze coördinaten naar Googlemaps en je weet waar je heen moet).

Nog een mooie plaats wat betreft het uitzicht is bij dorp Soto op 12.270084, -69.124582 hier kun je hele mooie foto’s maken maar let op de kleinere onder ons je kan hier een grote val maken en dat overleef je niet. Verder is er natuurlijk overal in Curacao iets te zien bijvoorbeeld het maritiem museum heel interessant maar neem dan de haventoer erbij die start om 14.00 uur en is zeker het bezoeken waard, leuke uitleg en dat geeft een ander beeld als de toeristen plekjes e voor die paar gulden moet je het zeker doen. In September en december ben ik ook nog geweest en ik zit nu al weer te denken aan Maart 2009 lekker even uitwaaien in de warmte en kijken of ik na mijn pensioen nog 14 jaar als Balken elende niet naar 70 jaar gaat want dan ben je echt versleten en hoef je alleen nog maar dood te gaan.

Verder zijn we helemaal verslaaft aan het strandje vlakbij flamingo park PLAYA DAAIBOOI echt hier moet je een keer heen gaan het is een strandje met een restaurantje (op Curaçao noemen ze het een Snek zijn lokale (Typisch Curaçaose cafeetjes, kantines, kroegjes, restaurantjes, snackbars) gerund door Kees, Kees is een Hollander en een van de mannen die dit eiland en zijn bevolking hoog heeft staan we gaan tegenwoordig elke keer als we op Curaçao zijn naar Kees en daar blijf je lang hangen zodat je veel mensen leert kennen en wees nou eerlijk je voelt je toch graag thuis in dat verre Curaçao.

Dit jaar heb ik in december van Kees het boek Zoutrif gehad hij vermelde me lees dit dan zie je beter in wat hier gebeurt is en hoe de cultuur hier is veranderd en is opgebouwd door alle gebeurtenissen. Nou ik heb het boek uit en moet zeggen dat ik nog nooit een boek van bijna 300 pagina’s zo snel heb gelezen sterker nog dit was het eerste boek van die dikte, ik ga nu kijken naar het boek de Antillen bestaan niet van de zelfde schrijfster die vaak bij Kees op Daaibooi komt. Verder zijn we ook nog naar klein Curaçao geweest met de Mermaid als je twee minuten aan boord bent heb je het idee dat je de kapitein Cor al jaren kent het start met een lekker kopje koffie en voor je het weet zit je te babbelen over alles en nog wat bij voorbeeld hoe ze aan het schip komen en waarvandaan ze uit Nederland komen de sfeer is echt heel goed en je voelt je direct thuis bij Cor en zijn bemanning, bij het varen waarbij je ogen uitkijkt naar de omgeving en de vuurtoren al ziet staan van veraf, eenmaal voor anker oefent het turquoise gekleurde, kristalheldere water een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit en neemt iedereen die wil een duik om van boort aan wal te gaan, of je laat je aan wal afzetten met de rubberboot, hier heeft Cor een stukje grond met een lekkere koele ruimte waar het super vertoeven is, Cor heeft het zo gemaakt dat met schoon helder water vanuit de Mermaid je beschikking hebt tot het zoete water (wat in Curaçao net zo schoon is als gedestilleerd water tenslotte is het proces om van zout water zoet water te maken het zelfde als bij gedestilleerd water) om je handen te wassen en het gebruik van de toiletten die hierdoor schoon zijn iets waar we op andere plaatsen niet zo op kunnen rekenen. Je krijgt bij aankomst op het eiland klein Curaçao een heerlijk ontbijt en daarna kun je uren genieten door naar het scheepswrak te gaan en vlak bij het scheepswrak lag een grote zeilboot die geprobeerd heeft het eiland over te steken zonder wielen, rede de accu’s en de zonnepanelen van de vuurtoren waren ongewenst van eigenaar veranderd. Als je dorst krijgt kun je drinken pakken zoveel je wilt alleen alcoholische dranken moet je betalen en dat is terecht. Rond de middag is er een heerlijke barbecue en dat ziet er heerlijk uit en je raad het al het is ook heerlijk. Cor en zijn bemanning laten niets aan het toeval over en zorgen dat alle tip top in orde is. Zodra ik weer op het mooie Curaçao ben gaan we weer met Cor mee. Ook zijn we wezen chinezen in Salina heerlijk maar niet te vergelijken met de Chinees hier in Nederland (kunnen ze vanuit Nederland niet op kookcursus hier) heerlijk gegeten en ook hier kunnen ze ons weer verwachten het restaurant was 50 jaar oud dus als je zolang mag bestaan heb je wel iets waar je trots op mag zijn. Ik weet de naam niet meer maar het restaurant zit vlakbij de rondweg bij een Mac en Centuky op weg naar Roti Mahal waar ze heerlijke Roti hebben en bami,nasi etc. goedkoop eten en lekker voor een keer tussendoor. Alleen een probleem als je net als ik een buik hebt zit je volledig klem tussen tafel en stoel deze zijn op magere mensen berekend. Verder kun je op Otrabanda bij de Pianobar (in waterford) heerlijke tapbier drinken die echt lekker is en niet te veel in het licht en de zon heeft gestaan. Daarna heerlijk over de pontjesbrug lopen en genieten van alles wat om je heen gebeurt, dit is een paradijs op aarde en als ik ooit een loterij win en genoeg geld heb ben ik weg uit het Nederland waar het leven met de dag veranderd en het zootje ongeregeld uit Den Haag alles voor je uit willen maken lees; doe dit doe dat en sinds kort mag je ook niets meer als je een scheet op de dam laat krijg je een bekeuring voor milieu vervuiling. Nu maar hopen dat dat volk uit Den Haag niet teveel invloed krijgt op Curaçao wand dan gaat het hier ook verkeerd. Maar nu genoeg over Holland en verder over dat mooie stukje land op 10 uur vliegen vanaf Schiphol, eigenlijk heb ik het overal op het eiland heel erg naar mijn zin ik ga eens hier en dan eens daar eten en als ik alleen ben en zie een Curaçaoënaar liften dan neem ik hem mee om ook met de plaatselijke bevolking te kunnen praten dat is namelijk veel leuker als de toeristen. Vissen kun je hier ook geweldig goed vanaf de kant kun je leuk vissen en meestal vang je geep, maar dat mag de pret niet drukken. Dit jaar heb ik gebruik gemaakt van klossen die ik gekocht heb maar volgend jaar gaat mijn reishengel mee en ga ik regelmatig vissen vlak bij de pontjesbrug en in de haven waar de Mermaid zijn thuishaven heeft.

Een paar tips om niet te vergeten, neem mee:
Bescherming tegen de zon en de muggen, strandschoenen zo hoog mogelijk, een wegenkaart is heel handig ook als je geen auto huurt, informatie vanaf het internet geeft al een hoop voorplezier en het helpt echt om het uiterste uit je vakantie Curacao te halen, als je van vissen houd neem materiaal mee op Curaçao is niet veel keuze en vergeet niet een extra bankpasje ik heb al twee keer een pasje gehad dat het op het hele eiland niet deed maar in Nederland wel ook bij terugkomst.

Veel plezier gewenst,

Willem Klaasse Bos
wkbcr@hotmail.com voor vragen en opmerkingen, het kan enkele dagen duren maar ik antwoord altijd.