Curaçao

De online vakantie site over Curaçao

Over Curacao

Geschiedenis Curacao | Curacao Feiten en Cijfers | Flora en Fauna Curacao | Weer en Klimaat

Er is over Curacao veel te vertellen en op deze pagina’s gaan wij op een aantal zaken wat dieper is. Het eiland is een zelfstandig land binnen het koninkrijk der Nederlanden sinds 10 oktober 2010 toen een meerderheid van de bevolking zich in een referendum uitsprak voor deze zelfstandigheid. Tot op dat moment was het bestuurlijk centrum van de Nederlandse Antillen er gevestigd.

Naast Curacao bestonden de Nederlandse Antillen uit een van de andere twee ABC eilanden en Bonaire en de bovenwindse Antillen, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Het andere ABC eiland, Aruba, had sinds 1986 al de status van een apart land binnen het koninkrijk der Nederlanden. Dat volgens de bekende informatie Curacao het grootste eiland was en ook de grootste stad, Willemstad had, betekende dat daar het bestuurlijk centrum van de Nederlandse Antillen was. Dat bij de algemene informatie Curacao niet te noemen is zonder de andere Antilliaanse eilanden ook te benoemen heeft te maken met het feit dat de gezamenlijkheid een grote invloed heeft gehad op het eiland en voor lange tijd in de geschiedenis Curacao een belangrijk centraal punt is geweest. Over Curacao valt nog veel meer te zeggen in combinatie met de andere Antilliaanse eilanden en het Caribische gebied en daar zijn dus ook de andere pagina’s aan gewijd. Het feit dat het eiland altijd een centraal punt is geweest brengt wel met zich mee dat het eiland de grootste en best ontwikkelde infrastructuur heeft. Wij zullen dit ook vermelden als wij u de verdere Curacao informatie geven op deze pagina’s.

Het rijke koloniale verleden van Curacao heeft veel welvaart opgeleverd maar deze was niet altijd eerlijk verdeeld. Daar is in de loop der tijd verandering in komen al gebeurde dit pas na een opstand, vandaag de dag plukt Curacao de vruchten van het verleden, over het eiland Curacao is veel te vermelden in het kader van toeristische trekpleisters. Dit is een belangrijk punt want het toerisme is nog steeds een belangrijk inkomstenbron. Het koloniale verleden heeft bijvoorbeeld gezorgd voor de zeer mooie plekken in de hoofdstad Willemstad waarvan delen nu op de UNESCO wereld erfgoed lijst staan. Over Curacao kan verder gezegd worden dat de industrie voor een grote toevlucht heeft gezorgd vanuit de andere Antilliaanse eilanden. Vooral op het moment dat in de negentiende eeuw de slavernij werd afgeschaft hadden de vele ex-slaven geen bron van inkomsten meer om in hun bestaan te voorzien. Vaak gingen deze slaven dan in Curacao vragen of er werk te vinden was en eindigden dan in situaties die niet veel beter wagen dan de slavernij waar men uit kwam. Omdat Curacao geen natuurlijk grondstoffen zoals olie of edelmetalen had moest zal over Curacao feiten en cijfers geven met betrekking tot de heersende Europese machten als Spanje als eerste ontdekkers en later hoofdzakelijk de Nederlanders, voornamelijk gaan over industrieën die door de Europeanen zijn geïntroduceerd. Een belangrijke daarvan waren de plantages in het verleden waarover nog steeds veel informatie op Curacao is te vinden en de olie raffinaderij die Shell daarom in het begin van de twintigste eeuw bouwde om de olie uit Venezuela te verwerken.

De raffinaderij bleek ook belangrijk in de tweede wereld oorlog omdat de geallieerde schepen en vliegtuigen van voldoende brandstof konden worden voorzien. Voor de meeste mensen zal met betrekking tot Curacao informatie vinden echter van toeristische aard zijn. Daarbij zal het dan gaan over de vele bezienswaardigheden op Curacao zoals musea of evenementen. Anderen zullen wellicht meer geïnteresseerd zijn in actief op Curacao zijn en willen weten waar men kan duiken of surfen. Vanzelfsprekend zullen wij over Curacao ook deze informatie geven in een ander deel van deze website. Daarbij zullen wij in gaan op alle mogelijke activiteiten die u kunt ondernemen en vooral waar dit het beste gedaan kan worden. Voor een gedetailleerde uitleg over de specifieke accommodatie is het altijd verstandig om eenmaal op Curacao aangekomen nadere informatie te vragen. Op basis van algemene informatie en beschrijvingen is van belang bij het plannen van uw vakantie Curacao. U kunt daarmee immers bepalen of het een vakantie bestemming voor u is of toch liever niet. Over het eiland Curacao feiten en cijfers geven zal echter niet alles vertellen omdat het meeste toch persoonlijk ervaren moet worden. Het kan daardoor ook voor komen dat de informatie die wij u verschaffen uw vragen niet volledig zal beantwoorden. In dat geval kunt u ons met betrekking tot Curacao vragen stellen waarna wij u van de gevraagde antwoorden zullen voorzien of u zullen verwijzen naar instanties die uw vragen beter kunnen beantwoorden.